Keer terug naar de website

Acht manieren waarop het gebruik van BIM in de ketensamenwerking faalkosten helpt voorkomen

by BIM-Connected, on Dec 1, 2021 2:59:12 PM

C3

Naar schatting bestaat nog altijd circa 20 procent van de totale bouwkosten uit faalkosten. Uit een enquête uit 2019 onder bedrijven in de bouw- en vastgoedsector blijkt dat deze kosten jaarlijks waarschijnlijk oplopen tot miljarden euro’s. Een groot gedeelte hiervan is te voorkomen door een betere afstemming en samenwerking met andere partijen. Kortom: door een succesvolle ketensamenwerking. Door BIM in de ketensamenwerking te gebruiken, verloopt de samenwerking gemakkelijker en wordt het ook makkelijker om faalkosten te voorkomen. In dit artikel delen we acht manieren waarop het gebruik van BIM in de ketensamenwerking faalkosten helpt voorkomen.

1. BIM geeft invulling aan het IT- of applicatielandschap

Een eenduidige BIM-visie binnen een organisatie zorgt voor de juiste en afgestemde applicaties. Deze staan met elkaar in verbinding en leggen (zoveel mogelijk) niet dezelfde data vast, om uiteindelijk te komen tot een Single Source of Truth (SSOT). Dit levert een kostenbesparing op omdat data kan worden hergebruikt en voorkomt tegenspraken van data. Het beperkt daarnaast de hoeveelheid data die beheerd moet worden. Het toepassen van BIM zorgt ervoor dat organisaties kritisch gaan kijken naar de informatiemanagement stromen binnen de organisatie en deze proberen te optimaliseren. Dit resulteert uiteindelijk in een vloeiender informatiemanagement proces én minder faalkosten.

2. BIM focust op interoperabiliteit

Het toepassen van BIM in de breedste zin van het woord in de ketensamenwerking, zorgt ervoor dat de data in de gehele keten op elkaar wordt afgestemd en interoperabel is. Dit voorkomt miscommunicatie en faalkosten omdat je data kunt hergebruiken en verrijken. Wel zo efficiënt! 

3. BIM zorgt voor meer tijd voor specialistisch werk

Door met BIM te werken zijn specialisten niet langer bezig met handmatige acties. Ze kunnen hun tijd besteden aan wat écht waarde heeft voor het project en aan risico’s in het ontwerp. Daardoor mist men minder kansen en voorkom je ook weer faalkosten.

4. BIM helpt de menselijke fout elimineren

Door koppelingen te automatiseren elimineren we menselijke slordigheidsfouten en nemen de faalkosten af of verdwijnen deze zelfs volledig. Een BIM-model is een goede mogelijkheid om dit te doen.

5. BIM zorgt voor een integrale weergave van het ontwerp

BIM zorgt voor een integrale weergave van het ontwerp van een asset. Door het werken met BIM worden fouten en/of conflicten in het ontwerp al vroeg gesignaleerd. Dit biedt de mogelijkheid om deze op te lossen nog voordat er faalkosten ontstaan.

6. BIM maakt dat je objectgericht werkt met de eisen in beeld

BIM maakt dat je objectgericht werkt, met de eisen waaraan een asset moet voldoen in beeld. Door deze eisen aan het ontwerp te koppelen, kun je deze doorlopend, geautomatiseerd en integraal controleren. Zo voorkom je faalkosten door bijvoorbeeld herstelwerk achteraf.

7. Met BIM werk je datagericht in plaats van bestandsgericht 

Wanneer je in plaats van bestands- en documentgericht datagericht of model-based werkt, is informatie makkelijker en sneller toegankelijk. Bestandsgericht werken levert veel bestandsversies en duplicaten op de computers van betrokkenen op. Daardoor kan het gebeuren dat iemand voortborduurt op een bestand dat niet de laatste versie is. Bij datagericht werken, werk je in de cloud en is er een beter versie management. Ook hierdoor voorkom je weer faalkosten.

8. BIM maakt het gemakkelijk om data te hergebruiken

Data is direct te hergebruiken wanneer je deze goed opneemt of wegschrijft in een systeem. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je deze opneemt in een BIM-model. Men kan in dit geval sneller (opnieuw) aan de slag met de data dan wanneer men deze eerst uit documenten moet extraheren. Hiermee bespaar je tijd en zijn er minder faalkosten.

Naast lagere faalkosten heeft een succesvolle ketensamenwerking van ontwerp tot en met beheer nog meer voordelen. In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Topics:Ketensamenwerking

Comments

BIM-Connected Blog

Ontdek al onze blogs, best practices en artikelen over de digitalisering van informatie voor de gebouwde omgeving.