Keer terug naar de website

Succesvolle BIM implementatie? Start met deze 3 praktische interne successen

by BIM-Connected, on Aug 12, 2021 9:30:00 AM

BIM - BIM implementatie

Succesvolle BIM implementatie? Start met deze 3 praktische interne successen

Je bent eruit: jij wilt BIM implementeren en zo aan de slag met het digitaliseren van jouw asset levenscyclus. Misschien ben je hier zelfs al mee begonnen. Hoe kun je jouw BIM implementatie uitvoeren op een manier dat het behapbaar blijft? En welke kleine successen kun jij al direct boeken?

BIM is big

Allereerst: BIM is omvangrijk. BIM kent zelf veel verschillende definities, standaarden en applicaties. Bij BIM implementatie komen veel verschillende facetten, factoren, belangen en data kijken. De kans is groot dat ook jouw organisatie complex is, met verschillende afdelingen, data en systemen. Zorg er daarom voor dat je het overzicht houdt. 

Neem een behapbaar probleem of knelpunt in je informatiemanagementketen en ga daarmee aan de slag. Zo begin je klein, maar zet je wél stappen. Door kleine knelpunten en problemen op te lossen en te verbeteren, worden successen sneller zichtbaar en is het makkelijker voor betrokken partijen om BIM te omarmen.

BIM - QW - Data-uitwisseling BIM en OTL gaan hand in hand - 3D Cover

In deze praktische business case, uitgevoerd bij TenneT, bespreken we mogelijkheden voor aannemers om data-uitwisseling met partijen praktisch in te richten.

Download de Business Case

1. Gebruik automatische datacontroles

Geautomatiseerde datacontroles geven gebruikers snel inzicht in de data, ook wanneer deze nog niet perfect is. Met deze controles zie je direct waar het aan schort en wat (nog) niet goed is. Aan de hand van deze output kan ook toegelicht worden waarom sommige ingevulde data wel of juist niet wenselijk is. Zo kunnen gebruikers al lerend hun eigen input data verbeteren en beter begrijpen hoe een computer met data omgaat. 

Het automatiseren van controles zorgt er bovendien voor dat de kwaliteit van de data geborgd blijft. Specialistische kennis hoeft maar bij een klein aantal mensen aanwezig te zijn. De rest maakt gebruik van gemakkelijke tooling.

Om dit succes te behalen, investeer je in toekomstvaste datacontroles en dat deze controles juist zijn. Hiermee beschik je over een graadmeter om in de loop der tijd de datakwaliteit te verbeteren om te zorgen voor steeds betere uitkomsten van de controles. Daarnaast is het belangrijk om de regels vast te leggen waaraan de data moet voldoen. Ook hier geldt: begin klein en bouw dan verder uit. BIM-Bridge is een tool om automatisch data te controleren.

2. Hergebruik BIM-data bij assetmanagement, beheer en onderhoud

In veel projecten wordt al met BIM gewerkt, maar deze data wordt niet altijd hergebruikt. Een gemiste kans! Deze data komt namelijk goed van pas bij assetmanagement, in de beheer- en onderhoudsfase. Door het hergebruiken van data wordt direct tastbaar wat deze nu oplevert. Er ontstaat een besef van de mogelijkheden. BIM is niet langer een theoretisch verhaal, maar wordt zichtbaar en meetbaar bij de eindgebruikers. De eindgebruikers kunnen zo actief meewerken door nieuwe, praktische successen voor te stellen. 

Ook met het hergebruiken van data tastbaar resultaat te behalen, kun je klein en praktisch beginnen. Zoek een lopend of aflopend project waarbij bekend is dat BIM-data wordt opgebouwd. Zoek daarbij een assetmanager die goed weet welke informatie voor hem van belang is om goed beheer en onderhoud uit te voeren. Nu deze twee kernonderdelen beschikbaar zijn, kun je data uit het BIM-model onttrekken en deze toe gaan voegen aan het assetmanagementsysteem. Hiervoor kun je een aantal enthousiaste starters inzetten, of hulp vragen aan een externe partij.

3. Elimineer ineffectieve of dubbele informatiestromen

Door ineffectieve en dubbele informatie te elimineren, wordt tastbaar waar het knelpunt zich bevindt. Met het inzichtelijk maken hiervan weet je ook waar precies, hoe dit eruit ziet en wanneer je dit inzichtelijk kunt maken. Dit geeft je de praktische handvatten om de volgende stappen te zetten.

Om ineffectieve of dubbele informatiestromen te elimineren, betrek je enthousiaste collega’s die dagelijks data ontvangen of uitgeven, en vraag je hen om mee te denken. Zij weten immers welke dat van belang is en ze kunnen je inzicht geven in het proces. Als eenmaal duidelijk is waar het beter en slimmer kan, probeer je dit meetbaar te maken. Wat moet er gebeuren en wat kost dat? En natuurlijk: hoeveel bespaart dit en wat lost het op?

BIM Consultation

Topics:BIM

Comments

BIM-Connected Blog

Ontdek al onze blogs, best practices en artikelen over de digitalisering van informatie voor de gebouwde omgeving.