BIM Connected

Hierom is ketensamenwerking onmisbaar voor concurrentiekracht

Written by BIM-Connected | Feb 24, 2022 10:00:00 AM

De belofte van een succesvolle ketensamenwerking is niet mis: je realiseert hiermee lagere kosten en een veel hogere kwaliteit. Voor de meeste bedrijven is ketensamenwerking een middel om het bouwproces efficiënter, leuker, sneller en goedkoper te maken. Maar daarnaast is het ook onmisbaar voor concurrentiekracht. Ketensamenwerking wordt in de toekomst steeds meer een must om de concurrentie aan te kunnen. In dit artikel delen we vijf concurrentievoordelen die het implementeren van een succesvolle ketensamenwerking van project tot beheer oplevert.

Van de laagste prijs naar concurrentiekracht

De behoefte aan ketensamenwerking groeit. Steeds vaker wordt in aanbestedingen niet langer gekeken naar enkel de laagste prijs, maar naar waardecreatie. En dat gaat samen beter dan alleen. Een goede ketensamenwerking is onmisbaar voor concurrentiekracht, oftewel, de mate waarin een organisatie bij het uitvoeren van haar beleid effectiever en efficiënter opereert dan de concurrenten (Nima Marketing Lexicon). Dirk Zuiderveld, adviseur op het gebied van organisatieverandering en ketenintegratie en -transformatie stelt in een blog op Knaapen.nl

“Corporaties gaan zich weer steeds meer richten op hun kerntaken. Dat betekent dat hun grootste behoefte in de toekomst ligt in het kunnen voeren van de regie over hun vastgoed. Daarvoor zoeken zij partners die gefundeerd mee kunnen praten over een langetermijnstrategie voor hun vastgoed en die ook dat procesmanagement op zich kunnen nemen. Dat is totaal anders dan het ‘u vraagt, wij draaien’ dat zo kenmerkend is bij aanbestedingen, als het bestek compleet uitgewerkt klaarligt en de partij die de laagste prijs biedt de opdracht krijgt. Daarnaast zijn er ook bedrijven die niet zozeer dicht tegen de opdrachtgever aan zitten, als wel tegen de leverancier. Zij ontwikkelen met verschillende competenties (installateur, bouwer, leverancier, architect) concepten die ze kant-en-klaar aan kunnen bieden aan opdrachtgevers. Deze keten teams zijn meer productgedreven. Ze sturen met standaardisatie op efficiency en dat vraagt weer om andere competenties dan het gezamenlijk nadenken over een lange termijn vastgoedstrategie.”

De verwachting is dat er de komende jaren steeds meer samenwerking in de keten komt. Welke concurrentievoordelen levert dit op?

Concurrentievoordeel #1: Kostenreductie door een snellere start

Wanneer er sprake is van een succesvolle ketensamenwerking, weet je wat je van elkaar kunt verwachten. Als gevolg daarvan kun je sneller starten met een project. Je bent hierdoor minder tijd kwijt aan het afstemmen op elkaars organisatie. Tijd is geld, en dit levert een mooie kostenreductie op.

Concurrentievoordeel #2: Niet steeds het wiel opnieuw uitvinden

In het geval van een succesvolle ketensamenwerking weet je in alle fases van de asset lifecycle precies welke informatie wanneer en op welke manier uitgewisseld moet worden. Hierdoor hoef je niets steeds het wiel opnieuw uit te vinden. Dit geldt zowel op procesgebied als op technisch gebied.

Concurrentievoordeel #3: Minder juridisch gesteggel door partnerships

Bij een succesvolle ketensamenwerking is vertrouwen in partners een onmisbaar aspect. Op basis van dit vertrouwen kun je de keten optimaal inrichten en dus concurrerende prijzen behalen. Wanneer je werkt aan partnerships, worden samenwerking en vertrouwen belangrijker en wordt het juridisch tot op de komma gelijk krijgen minder belangrijk.

Concurrentievoordeel #4: Een betere fase-overdracht

Bij een goede samenwerking in de keten kan data makkelijker worden overgedragen tussen de verschillende fases. Wanneer de keten optimaal samenwerkt en dus gestandaardiseerd is, weet je altijd precies wanneer welke informatie op welke manier overgedragen dient te worden.

Concurrentievoordeel #5: Minder communicatie en meer flexibiliteit

Een goede ketensamenwerking betekent een goede samenwerking tussen alle partijen uit de keten. Dit kun je vergelijken met een voetbalteam: wanneer de ketensamenwerking binnen dit team goed is, weet iedereen wat zijn taak is, wat hij of zij van de andere spelers kan verwachten en kan er eenvoudig een speler gewisseld worden. In bouw en beheer werkt dit net zo. Een succesvolle ketensamenwerking zorgt hierdoor voor minder communicatie en meer flexibiliteit, omdat men weet wat men van elkaar kan verwachten.

Naast concurrentiekracht, zijn er nog meer redenen om aan de slag te gaan met ketensamenwerking in bouw en beheer. Zo kun je door het gebruik van BIM, faalkosten voorkomen. En bekijk ook de voordelen van een succesvolle ketensamenwerking bouw van ontwerp tot en met beheer.