5 voordelen van het stapsgewijs integreren van Building Information Modeling in interne processen en applicatielandschap
by BIM-Connected, on Sep 2, 2021 9:30:00 AM
- 5 voordelen van het stapsgewijs integreren van Building Information Modeling in interne processen en applicatielandschap
- 1. Elke stap levert iets op, is een quick win en is behapbaar
- 2. Wanneer je stap één succesvol hebt uitgevoerd, ligt er een goed fundament voor stap twee en zo verder
- 3. De investering van één stap is kleiner dan de investering van de hele transitie en dus gemakkelijker te verkopen
- 4. Je kunt werken op basis van bestaande processen en applicaties
- 5. Stapsgewijs werken zorgt voor overzicht
- Hoe doet BIM-Connected het?
5 voordelen van het stapsgewijs integreren van Building Information Modeling in interne processen en applicatielandschap
We kunnen niet meer om Building Information Modeling heen en de kans is groot dat het integreren van BIM veel voordelen kan opleveren voor jouw organisatie. Zo is het een onmisbare stap richting het digitaliseren van de asset levenscyclus. Tegelijkertijd begrijp je dat je BIM niet in één keer kunt implementeren. Hoe leg je dit intern uit en maak je jouw case?
In dit artikel zetten we de voordelen van een stapsgewijze integratie van BIM voor je op een rij. Hoe kun je BIM op stapsgewijze implementeren in bestaande processen en applicaties? En wat levert dit de afdeling of organisatie op?
1. Elke stap levert iets op, is een quick win en is behapbaar
Het integreren van Building Information Modeling in interne processen en je applicatielandschap is een omvangrijk project met een langere doorlooptijd. Voor de organisatie en gebruikers kan het voelen alsof zij overspoeld worden en anders moeten gaan werken. Dit kan voor weerstand zorgen. Pak je dit echter per stap aan, dan is het meer behapbaar en is de kans op succes groter.
Eén stap binnen de integratie is kort, makkelijk te begrijpen en de realisatie hiervan betekent een quick win – voor jou als projectmanager, maar ook voor jouw interne stakeholders. Zo’n succes zorgt ervoor dat een onderdeel van het proces soepeler loopt en meer inzicht geeft. Het ervaren van deze winst of meerwaarde, zorgt ervoor dat de organisatie welwillender open staat voor de volgende stap.
2. Wanneer je stap één succesvol hebt uitgevoerd, ligt er een goed fundament voor stap twee en zo verder
Door stapsgewijs te werken, groeit ook stap voor stap jouw BIM-kennis en die van de organisatie. Je legt makkelijker verbanden tussen de output en het resultaat van de eerste stap met andere (vervolg)stappen. Daarnaast wordt de BIM-implementatie meer voorspelbaar door de eerste ervaring. Je kunt aantonen dat een stap gewerkt heeft. Door deze aanpak per stap neem je ook de gebruikers en organisatie gefaseerd mee. Met kennis van stap één zijn de werkzaamheden in stap twee makkelijker uitvoerbaar en te begrijpen.
3. De investering van één stap is kleiner dan de investering van de hele transitie en dus gemakkelijker te verkopen
Het implementeren van BIM binnen jouw organisatie vraagt om een flinke investering. Wanneer je deze transitie stapsgewijs aanpakt gaat het steeds om kleinere investeringen, die je waarschijnlijk gemakkelijker en sneller worden toegezegd. Wellicht heb je hiervoor zelfs geen toezegging nodig.
Bij BIM-Connected zetten we elke stap zo op dat deze een duidelijke en bruikbare output heeft, waar jij en de organisatie echt iets mee kunnen. Door dit zichtbare resultaat is de drempel voor de investering in een nieuwe stap lager. Dit is een goed argument voor een vervolginvestering.
In deze praktische business case, uitgevoerd bij TenneT, bespreken we mogelijkheden voor aannemers om data-uitwisseling met partijen praktisch in te richten.
4. Je kunt werken op basis van bestaande processen en applicaties
Bestaande organisaties hebben vaak een heel scala aan bestaande applicaties. Het is noodzakelijk dat de huidige bedrijfsvoering succesvol door blijft draaien terwijl Building Information Modeling wordt geïmplementeerd.
Wanneer je stap voor stap werkt, kun je de bestaande processen en applicaties als uitgangspunt nemen. Kunnen deze gemakkelijk mee in de transitie? Dan hoef je ze alleen goed te positioneren en kun je ze verder met rust laten. Met deze aanpak hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar gebruik je wat te hergebruiken is. Dit betekent een kleinere impact en verandering voor de mensen op de werkvloer.
5. Stapsgewijs werken zorgt voor overzicht
Bij de integratie van Building Information Modeling komt veel kijken. BIM implementatie en digitalisering gaat niet altijd in één keer goed. Verbeteringen aan de fundering van één stap is overzichtelijker en makkelijker aan te pakken dan aanpassingen doen aan een bredere ontwikkeling. Het is daarom belangrijk om overzicht te houden. En dat doe je door stapsgewijs te werken.
Hierdoor kun je per stap gemakkelijk overzien wat de investering en het resultaat is. Om dit vervolgens te presenteren aan de afdeling en organisatie. Omdat je hiermee overzicht biedt, krijg je waarschijnlijk gemakkelijker een akkoord om een ontwikkelingsrichting te starten.
Hoe doet BIM-Connected het?
Bij BIM-Connected werken we agile. Eén van de voordelen hiervan is de veelvuldige en nauwe afstemming met de behoefte van eindgebruikers. Wij werken stapsgewijs met een heldere roadmap.
Door het in korte tijd, cyclisch opleveren van functionaliteiten, creëren we draagvlak, vertrouwen en medewerking van gebruikers en management binnen jouw organisatie. Om ervoor te zorgen dat je direct resultaat ziet, starten we met een minimum viable product, dat doeltreffend de kracht en mogelijkheden van Building Information Modeling en datagedreven werken laat zien.
Ook andere organisaties pleiten voor het stapsgewijs integreren van BIM in interne processen en het applicatielandschap. Zo benoemt vakvereniging Bouwend Nederland verschillende stappen in haar handleiding BIM voor beginners. Ook uit veel cases blijkt dat een stapsgewijze aanpak werkt. Ook deze drie praktische interne successen kun je direct boeken voor een succesvolle BIM implementatie.